Følg Karis vei til toppen av Broad Peak

14. juni reiser vår konsulent Kari Dybsjord Røstad til Karakoram i Himalaya. Drømmen er å bestige Broad Peak – vil hun bli den første nordmannen på toppen av verdens 12.høyeste fjell?

 

Dette sier Kari om turen:

I 2007 dro jeg sammen med min morfar, Ragnar Dybsjord, til Everest basecamp. Denne turen var starten på en lidenskapelig interesse for å bestige høye fjell. Ragnar, som fyller 87 år i år, har vært en stor inspirasjon til å gjennomføre fjellturer til steder folk flest aldri har vært. Ragnar har nemlig vært på Everest basecamp seks ganger – første gang samme året de første nordmennene besteg Mount Everest.

Vill natur, nye fjell og høyderekorder er min indre drivkraft. Følelsen av å stå på toppen av et fjell etter å ha jobbet hardt for å komme dit, er ubeskrivelig. Fjellkjeden Karakoram i Himalaya er et av de vakreste områdene jeg vet om.

Jeg har vært på flere eventyr på ulike kontinenter. Kilimanjaro i Afrika, Huyana Potosi, Cayambe, Chimborazzo og Aconcagua i Sør-Amerika og Elbrus i Europa.  På Elbrus og Aconcagua satte været en stopper for å nå toppen, noe som selvsagt føltes som et nederlag. Det er ikke er helt risikofritt å være på tur i høyfjellet, og fjellvett reglen «vend i tide, det er ingen skam og snu», er vel så gjeldende på slike turer som i det norske fjellet.

Høyder over 8000 moh setter store krav til akklimatisering. Dette er en tidkrevende prosess og setter klatrerne på en tålmodighetsprøve. Mennesker er ikke skapt for å leve i denne høyden, og det er normalt å oppleve symptomer på høydesyke. Hodepine, nedsatt matlyst, svimmelhet, kvalme og søvnbesvær er alle symptomer på høydesyke som kan gjøre turen ekstra utfordrende. I tillegg må en ta hensyn til bresprekker og risiko for ras, samt kle seg godt i ekstreme temperaturer og vindforhold. Slike ekspedisjoner setter store krav til fysisk og mentale styrke – og man skal ha utstyret på plass. Jeg har trent nesten daglig det siste året, og pakkelisten er ekstremt nøye gjennomtenkt.

Kari reiser til Pakistan onsdag 14. juni. Hun vil være del av et internasjonalt team med åtte svært erfarne klatrere som i tillegg skal bestige nabofjellet K2. De vil akklimatisere på nedre del av K2 før de går over til Broad Peak basecamp for å gjøre toppforsøk.

Vi vil følge Karis eventyr til toppen. Hun har lovet å oppdatere oss så godt det går, så følg med her!

God tur og lykke til Kari  – Vi HEIER PÅ DEG!

 

 

Fakta om ekspedisjonen:

  • Varighet på ekspedisjonen er 46 dager
  • Seks dagers marsj fra Askole til basecamp
  • Følgende leirer er planlagt etablert: Basecamp (4850 m), camp 1 (5500 m), camp 2 (6100 m), camp 3 (7200 m), camp 4 (7500 m).

Fakta om Broad Peak:

  • 12. høyeste fjellet i verden på 8047 moh
  • Ligger i fjellkjeden Karakoram nord i Pakistan
  • Fikk navnet sitt på bakgrunn av den langstrakte toppen på 1,5 kilometer
  • Første gang besteget av østerrikske klatrere 9. juni 1957
  • Ingen nordmenn har nådd helt til toppen

 

 

 

Rull til toppen